Webbutveckling

Jag började tidigt med webbutveckling redan runt 1995. På den tiden drev jag egen firma inom reklam och marknadsföring i Västerås. Jag blev en dag kontaktad av en lokal nystartad webbyrå som tyckte mitt företag borde ha en hemsida – Det tyckte jag också.

Kreativ som jag var satte jag igång och skissade på en hemsida enligt den grafiska profil företaget hade och presenterade skissen för webbyrån. De förklarade för mig att programspråket html som användes för att bygga hemsidor hade stora begränsningar så jag kunde inte få det precis som jag ville utan presenterade ett eget förslag.

Förslaget föll mig inte alls i smaken och jag började tänka att det måste gå. Redan samma kväll gick jag och köpte HTML för Dummies och började plugga HTML. Jag hittade även mycket information på Internet och så småningom framförallt på Annika Tigers hemsida, ni som jobbat med webbutveckling på den tiden känner mer än väl till Annika Tiger.

Ett halvår senare hade jag enligt konstens alla regler fått till en hemsida för företaget som stämde överens med min första skiss och därmed företagets grafiska profil. Efter det fick jag hjälpa några vänner som hade egna företag och som också vill ha egna hemsidor och de fick därmed bli försökskaniner.

Sedan dess har jag byggt närmare 100 hemsidor. Från början jobbade jag helt manuellt och skrev all kod för hand i Notepad (Anteckningar). Jag blev introducerad för Microsoft WYSIWYG-editor* – Front Page något år senare men tyckte programmet genererade alldeles för mycket onödig kod och hade för många begränsningar så jag valde, tjurig som jag var att fortsätta skriva all kod för hand.

Jag upptäckte ganska snart att det inte räckte att ha en hemsida, folk var ju tvungna att hitta den också. Jag kom då in på SEO*** innan det var ett egentligt begrepp och i en tid då sökmotorer som Yahoo, Alta Vista, Web Crawler och Lycos var stora och fokuserade helt på att leverera resultat från den som betalade bäst. SEO blev snart en passion och utmaning för mig som jag lade allt mer tid på.

Efter några år började jag göra sidor i PHP med CSS (Cascading Style Sheets) och en helt ny värld öppnade sig. Jag fick väldigt mycket hjälp med JavaScript och PHP-programmering av en vän och sidorna jag skapade fick allt mer avancerade funktioner och design.

I början av 2000-talet någon gång fick jag upp ögonen för Dreamveawer, på den tiden hade Adobe ännu inte köpt upp Macromedia som då utvecklade programmet och efter ett tag insåg jag fördelarna med att jobba i en WYSIWYG-editor. Jag envisades dock fortfarande mycket med att skriva mycket kod för hand men programmet förenklade mycket av arbetet och jag kunde direkt se resultatet.

Runt 2010 fick jag upp ögonen för CMS:er**, först genom Sitoo och ganska snart därefter Joomla. Ännu engång öppnades nya möjligheter där man kunde lägga mer tid på design och användarupplevelse istället för på att skriva kod. I samma veva insåg jag att majoriteten av Svenska företag och framförallt webbutvecklingsföretag förbisett detta med SEO. Med ganska enkla medel lyckades jag på kort tid få upp kunderna på väldigt bra positioner.

Runt 2013 började jag jobba med E-handel och då främst i Zen-Cart. Även här lade jag mycket tid och energi på SEO men även på SEM**** och SoMe*****, jag utvecklades mycket under några år och fick en passion för just E-commerce.

När jag 2015 började jobba på Viva Media kom jag snabbt in på SEO och jobbade med SEO Research and Development på företagets Key Account-avdelning. Här lärde jag mig otroligt mycket och började på allvar inse vikten av och möjligheterna med ett väl utfört SEO-arbete och även hur det påverkade resultaten för SEM och SoMe. Här lärde jag mig också otroligt mycket om sociala medier och hade möjligheten att få jobba direkt med Facebook/Instagram, Linkedin, Snapchat m.fl. och såg möjligheterna att jobba med hela marknadsföringstratten via dessa kanaler. Jag fokuserade även väldigt mycket på synergin mellan de olika kanalerna för att uppnå ett gott slutresultat.

Numer gör jag mest hemsidor för skojs skull, jag hjälper vänner och bekanta mest för att jag tycker det är kul och för att hålla mig á jour. Sedan några år jobbar jag helst i WordPress både med egna- och färdiga teman. Mitt fokus ligger fortfarande mycket på SEO och användarupplevelsen och jag bygger främst enklare sidor med en avskalad design.

*WYSIWYG = What You See Is What You Get, ett program som precis som layoutprogrammen lät dig jobba med designen så skapades koden automatiskt.

**CMS = Content Management System, innehållshanteringssystem där man enkelt skapade sidor utifrån egna eller färdiga mallar. Även WCMS = Web Content Management System

***SEO = Search Engine Optimization, sökmotoroptimering för att få bättre placeringar i sökmotorerna.

****SEM = Search Engine Marketing, sökmotormarknadsföring.

*****SoMe = Sociala Medier