Robert Rollert

Webbutvecklaren

Digitalstrateg & marknadsförare

Tidig start

Jag började med webbutveckling redan runt 1995. På den tiden drev jag egen firma i Västerås, Svenska Collage Reklam som höll på med reklam och marknadsföring. Jag blev en dag kontaktad av en lokal nystartad webbyrå som tyckte mitt företag borde ha en hemsida –Det tyckte jag också.

Jag skissade på en hemsida enligt den grafiska profil företaget hade och presenterade skissen för webbyrån. De förklarade för mig att programspråket html som användes för att bygga hemsidor hade stora begränsningar så jag kunde inte få det precis som jag ville utan presenterade ett eget förslag. 

Förslaget föll mig inte alls i smaken och jag började tänka att det måste gå. Redan samma dag gick jag och köpte HTML för Dummies och började plugga. Jag hittade även mycket information på Internet och framförallt på Annika Tigers hemsida, ni som jobbat med webbutveckling på den tiden känner mer än väl till Annika Tiger.

Några månader senare hade jag enligt konstens alla regler publicerat en hemsida. Dessutom en sida som stämde överens med min första skiss och därmed företagets grafiska profil. Efter det fick jag hjälpa några vänner som hade egna företag och som också vill ha egna hemsidor och de fick därmed bli försökskaniner.

Efter några år började jag göra sidor i PHP med CSS (Cascading Style Sheets) och en helt ny värld öppnade sig. Jag fick väldigt mycket hjälp med JavaScript och PHP-programmering av en vän och sidorna jag skapade fick allt mer avancerade funktioner och design.

Över 100 webbplatser

Sedan starten har jag byggt närmare 100 hemsidor. Från början jobbade jag helt manuellt och skrev all kod för hand i Notepad (Anteckningar). Jag blev introducerad för Microsoft WYSIWYG-editor* – Front Page något år senare men tyckte programmet genererade alldeles för mycket onödig kod och hade för många begränsningar så jag valde, tjurig som jag var, att fortsätta skriva all kod för hand.

Någon gång i början av 2000-talet fick jag upp ögonen för Dreamveawer, på den tiden hade Adobe ännu inte köpt upp Macromedia som då utvecklade programmet och efter ett tag insåg jag fördelarna med att jobba i en WYSIWYG-editor. Jag envisades dock fortfarande med att skriva mycket kod för hand men programmet förenklade mycket av arbetet och jag kunde direkt se resultatet.

Runt 2010 fick jag upp ögonen för CMS:er2, först genom Sitoo och ganska snart därefter Joomla. Ännu en gång öppnades nya möjligheter där man kunde lägga mer tid på design och användarupplevelse istället för på att skriva kod.

I samma veva insåg jag att majoriteten av Svenska företag och framförallt webbutvecklingsföretag förbisett detta med SEO. Med ganska enkla medel lyckades jag på kort tid få upp kunderna på väldigt bra positioner i sökmotorerna.

WordPress

Runt 2014 började jag med WordPress. Här öppnades helt nya möjligheter och särskilt med page builders som YooTheme och Elementor. Numer kan jag lägga betydligt mer tid på design, layout, användarupplevelse och innehåll istället för att fokusera på att få sidor responsiva. Goda grundkunskaper i SCC och HTML har dock gett mig möjligheten att anpassa sidor och funktioner utifrån behov och önskemål.

Sökmotoroptimering

Jag upptäckte ganska snart att det inte räckte att ha en hemsida, folk var ju tvungna att hitta den också. Jag kom då in på SEO3 innan det var ett egentligt begrepp och i en tid då sökmotorer som Yahoo, Alta Vista, Web Crawler, Lycos och Ask Jeeves var stora och fokuserade helt på att leverera resultat från den som betalade bäst. SEO blev snart en passion och utmaning för mig som jag lade allt mer tid på.

Som ansvarig för Ressearch & development för Key Account SEO på Viva Media lärde jag mig väldigt mycket om både on- och off site SEO. Jag lärde mig också hur man inte bara kan använda SEO för att få bättre positioner i sökmotorerna, lägre klickkostnader i Google Ads utan även hur man kan abeta med SEO i varumärkesbyggande syfte.

Idag börjar jag alltid med en sök- och beteendeanalys och en marknadsanpassad sidstruktur när jag bygger en hemsida. Att göra SEO-jobbet när sidan är klar innebär merarbete och oftast betydligt sämre utfall.

E-handel

Runt 2013 började jag jobba med E-handel och då främst i Zen-Cart. Även här lade jag mycket tid och energi på SEO men även på SEM4, SoMe5,  användarupplevelse och kundresan, jag utvecklades mycket under några år och fick en passion för E-commerce.

När jag 2015 började jobba på Viva Media kom jag snabbt in på SEO och jobbade med SEO Research and Development på företagets Key Account-avdelning. Här lärde jag mig otroligt mycket och började på allvar inse vikten av och möjligheterna med ett organiserat och väl utfört SEO-arbete och även hur det påverkade resultaten för SEM och SoMe. Här lärde jag mig också otroligt mycket om sociala medier och hade möjligheten att få jobba direkt med Facebook/Instagram, Linkedin, Snapchat m.fl. och såg möjligheterna att jobba med hela marknadsföringstratten via dessa kanaler. Jag fokuserade även väldigt mycket på synergin mellan de olika kanalerna för att uppnå ett gott slutresultat.

Numer bygger jag mest hemsidor för skojs skull, jag hjälper vänner och bekanta mest för att jag tycker det är kul och för att hålla mig á jour. Jag har även gjort några enkla hemsidor i jobbet för olika temporära projekt och jag uppdaterar och utvecklar löpande företagets egna hemsidor regelbundet.

Jag jobbar helst i WordPress både med egna- och färdiga teman. Mitt fokus ligger fortfarande mycket på SEO och användarupplevelsen och jag bygger främst enklare sidor med en avskalad design. Min tid som webbutvecklare har dock gett mig goda förutsättningar för att bli en bra beställare och kravställare. Jag har projekterat flera större hemsidesprojekt med olika former av integrationer med andra system.

Webbutvecklare - Njae?

Jag kan villigt erkänna att jag inte är en fullfjädrad webbutvecklare. De som arbetar med webdesign hela dagarna gör det oftast både snabbare, effektivare och bättre än mig.

Jag har däremot inga som helst problem att bygga enklare lättnavigerade och representativa webbplatser som genererar affärer. Det jag däremot kan som de flesta webbutvecklare inte kan är sökmotoroptimering. Tyvärr är i princip alla webbyråer väldigt dåliga på SEO även om de inte vill erkänna det. Jag börjar alltid med sökmotoroptimeringen innan jag börjar skissa på en webbplats design. Helt enkelt för att det ger resultat. Läs gärna min artikel om sökmotoroptimering i grunden »

Jag kan också hålla med om att SEO ger vissa begränsningar rent designmässigt men vad är det för mening att ha en supersnygg webbplats om ingen hittar den?

Kravställare - Absolut!

Mina kunskaper inom webbutveckling gör mig dock till en god beställare och kravställare. Särskilt när man kombinerar det med mina kunskaper om sökmotoroptimering, användarupplevelse, spårning, digital och social marknadsföring.

Skomakarns barn

Tilläggas bör väl att min egen webbplats faller in under kategorin ”Skomakarns barn går i de sämsta skorna. Jag har inte lagt någon större energi på utformningen av denna sida. Webbplatsen används mest som en plattform för mina artiklar samt en enkel CV.

Webbplatsen används också flitigt för att jag ska kunna leka med och testa nya applikationer, därför kan den emellanåt uppfattas som lite rörig.

Om lusten och orken faller på kommer jag eventuellt uppdatera den någon gång i framtiden.

Akronymer

* WYSIWYG = What You See Is What You Get, ett program som precis som layoutprogrammen lät dig jobba med designen så skapades koden automatiskt.

2 CMS = Content Management System, innehållshanteringssystem där man enkelt skapade sidor utifrån egna eller färdiga mallar. Även WCMS = Web Content Management System

3 SEO = Search Engine Optimization, sökmotoroptimering för att få bättre placeringar i sökmotorerna.

4 SEM = Search Engine Marketing, sökmotormarknadsföring.

5 SoMe = Sociala Medier. Sociala medier delas ofta in i två fack, organiska och betalda där betalda innebär annonsering i sociala medier.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användning av cookies enligt integritetspolicyn.   Läs mer