Kampanjtaggar

Dela artikeln:

Kampanjtaggar

Allt du gör på eller via digitala kanaler kan och ska analyseras. Det är ju en av anledningarna och stora fördelarna med att välja digitala framför traditionella kanaler.

Analysera

Oftast sker analyser för trafiken till och på hemsidan via Google Analytics. Här kan man tydligt följa beteenden och källor till trafiken på hemsidan, basen för företagets digitala närvaro. Lämna därför inget åt slumpen, tagga upp alla länkar till hemsidan, oavsett om trafiken kommer från sökmotorannonsering, sociala medier, programmatiska kampanjer, länkutbyten, samarbetspartners eller influencers.

UTM-taggar

Ett enkelt sätt att se vilka digitala kanaler som ger bäst avkastning och även ända ner på annonsnivå är att använda UTM-taggar. UTM står för: Urchin Tracking Module och består av 5 URL-parametrar.

  • Source (Källa (Obligatorisk))

Här anges källan som t.ex. Facebook, Ad Words, Programmatic, Nyhetsbrev etc.

  • Medium (Medie)

Mediet där länken är placerad som t.ex. Annons, Inlägg, Banner, CPC, E-mail etc.

  • Campaign (Kampanj)

Den aktuella kampanjen som länken härrör till som t.ex. Mellandagsrea, produktrelease etc.

  • Term (Sökterm)

Det betalda sökord som är källan till besöket på hemsidan.

  • Content (Innehåll)

Här särskiljer man olika annonser t.ex. vid A/B testning eller om man har flera annonser från samma medie i samma kampanj.

Alla parametrar tillåter fritext och det fungerar även med specialtecken som å, ä, ö men de måste skrivas i hexadecimalform. När du använder t.ex. Googles Campaign URL-builder görs detta automatiskt.

Exempel på en kampanj-URL:

https://www.dinhemsida.se/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=nedladdning%20app&utm_term=biltv%C3%A4tt%20%C3%B6rebro&utm_content=sol%20%26%20v%C3%A5r%20video

I kampanjkoden ovan ser vi följande parametrar:
URL:en: Webbadressen till landningssidan för kampanjen
utm_source (Källa): youtube
utm_medium (Medie): cpc
utm_campaign (Kampanj): nedladdning app
utm_term (Sökterm): biltvätt örebro
utm_content (Innehåll): sol & vår video  

Som synes är det ganska enkelt, först den kompletta URL:en till sidan man ska landa på vid klick på länken som den visas i webbläsarens adressfält.

Därefter kommer ett frågetecken som markerar att här börjar själva spårningskoden. Mellan varje UTM parameter finns ett et-tecken (&) och alla parametrar man vill kunna spåra radas sedan upp en efter en. Egentligen har den inbördes ordningen ingen betydelse men det är en fördel om man håller sig till samma struktur för enkelhetens och tydlighetens skull.

I koden ovan har specialtecken som å, ä, ö, &, och mellanslag bytts ut mot hexadecimalkod.

Exempel på dessa är:biltv%C3%A4tt%20%C3%B6rebro: Här har ä bytts ut till: %C3%A4 och ö till: %C3%B6, även mellanslaget har bytts ut mot: %20 därav ser koden mer komplicerad ut än den egentligen är.

Exempel på ersättningskod:
å: %C3%A5
ä: %C3%A4
ö: %C3%B6
&: %26
mellanslag: %20

Struktur och ordning

Som nämnt tidigare är det en fördel om man föhåller sig till en viss struktur och ordning. Ska man använda bara gemener eller versal-gement, vad kallar man t.ex. en sökkampanj: cpc eller adwords? fundera lite på detta innan Ni sätter igång och taggar upp Era kampanjlänkar.

För enkelhetens skull rekommenderar jag att man använder en URL-builder så man själv slipper skapa sin egen kampanjkod. Här hittar du Google:s verktyg för kampanjkoder: https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/

Där kan man läsa mer om kampanjtaggning och även direkt förkorta sin länk om man t.ex. ska använda den i ett inlägg på Facebook och inte vill ha för lång URL, den förkortade versionen av ovanstående exempel är: https://goo.gl/gNxdsJ

Dela artikeln:

Relaterade artiklar

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användning av cookies enligt integritetspolicyn.   Läs mer